Klimat, väder & vind: USA vs. Sverige

Det är inte, som många skrivit och antytt, ett hårdare klimat i Sverige än i Montana. Vi har ett fuktigare klimat men deras är mer extremt. Så av klimatskäl ser jag ingen problematik med att låta den bo i Sverige.
Vi pratar om Norra USA, uppe i Montana där du kan se till Kanada.
natur
De har fyra årstider precis som vi, fast lite mer extremt. De har varmare somrar och hårdare vintrar, fler naturkatastrofer vad gäller gräsbränder, översvämningar och vind. Du kan se kilometer framför dig och det finns partier med ”skog”, mer som buskage än som vår granskog.
Om vi börjar med vintern, vi har kallaste månaderna dec-feb, jag behöver inte förklara den svenska vintern.
Ni vet hur det är, är det +3 och regnar så klagas det och är det 1m snö och -25, så… klagas det.
Vi har isolerade stall, belysning, täckade hästar, det skottas gångar för hästar, de har vindskydd, obegränsat med mat, närhet till läkemedel och sjukvård. Röda mattan är utrullad. Så är inte riktigt fallet här.
I Montana ligger vinden på och det snöar som här hemma. Hästarna går ute, med begränsad tillgång till väder- och vindskydd och de har inga täcken, oavsett väder och vind. Det är ett öppet landskap, mycket blåsigare, längre period med riktigt kallt och kargare klimat.
Vi får ju klä på oss när vi rider vintertid, här är Chuck när de ska iväg till Klippiga bergen för att jaga, vintertid.
vinter
jakt
Vadå, har de inget stall!? Nej. Det tog vårfloden med sig för några år sedan.
vårflod
Det finns ett ”stall” med två spiltor där vi gör iordning hästarna inför ritt men där kommer de inte in annars. Sommarmånaderna är varma, när jag var där senast hade vi 40*C varmt flera dagar i sträck.
Stallet som vårfloden tog med sig är mest en brädhög med ett lutande plåttak nu, där söker hästarna skugga, får plats 3½ häst typ, de som är högst i rang, naturligtvis.
De står där och betar i gassande sol på slätterna. Mår de bra? Ja.
Det kan vara extremt torrt, vattenhålen torkar ut och gräset bränns bokstavligen sönder. Hästarna får gå längre sträckor för att hitta vatten. I somras härjade en gräsbrand som tack och lov aldrig nådde ranchen men vi såg röken. Som en följd av det – Gräsbränder och förstört hö. Hö som används vintertid för att fodra bl.a. vildhästarna. Jag var lite orolig för gräsbranden i somras, tänkt om den nått ranchen… Gräsbrand och vind är ingen bra kombo.
Våra hästar i Sverige går på bete och blir feta sommartid med sjukdomar som följd hos vissa. Det finns inte en häst där som är fet, de är inte heller magra utan alldeles normala. De är anpassade efter klimatet med en karg vinter och torr och het sommar.
Det som kan oroa mig här hemma är hur han ska reagera på mygg och broms? Men jag anser inte att en mygga ska hindra mig från att göra ett försök att ta hem honom.

Ett svar till “Klimat, väder & vind: USA vs. Sverige

  1. Ping: Men det är ju då kallt här!? | DeBoo´s Got grit·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s