Resplan, specificerade utgifter & ett stort TACK!

Jag flyger till Montana den 20 juni med ett gäng glada äventyrare! Underbart och jag längtar ihjäl mig!

Planen är att jobba med ”vilden” en vecka och sedan skicka honom till karantän i Calgary, Kanada. Där är han i 30 dagar innan planet lyfter till Luxemburg. I Luxemburg tar ett europeiskt bolag över och han stannar en natt i anslutning till flygplatsen för vila, veterinärkontroll och annat pappersarbete.

En transportör kommer och plockar upp honom för vidare transport med stopp i Holland för övernattning och sedan över Tyskland, färja från Tyskland till Trelleborg för att åka vidare till Stockholm där jag möter upp.

Shit vilket jobb det har varit att få ihop allt det här! Har skrivit X antal offertförfrågningar till både transportörer i USA, Kanada, Sverige & övriga Europa. Varit i kontakt med säkert 8 bolag över hela USA som flyger hästar. Tack för alla tips och råd som jag fått av er längs vägen! Jag har vägt fördelar och nackdelar, många gånger och jag tror den här vägen blir mest skonsam för hästen.

Det börjar ordna upp sig, väntar nu på ett exakt flygdatum så vi kan styra upp de andra transporterna efter det. Är ju viktigt att han är i karantän just 30 dagar eftersom prover ska tas och analyseras. Han är ju dessutom hingst och ett spec. prov kommer tas p.g.a. det.

Vill bara tacka min fantastiska och kloka pappa som hjälper mig så himla mycket med allt från ritningar och beräkningar till att skriva och översätta mail från transportbolag, myndigheter. Han kommer med idéer, råd och uppmuntran. Ditt tålamod och inställning till livet har många att lära mycket av. Och till min fantastiska syster, som gladeligen lyssnar på mitt prat och alltid finns där. Vad skulle jag gjort utan er i det här? ❤

_DSC1982_4675

Och tack till alla andra (tänker framförallt på mina kära kollegor) som får höra mitt tjat, mina funderingar och lyckorus varje gång något nytt har löst sig, vare sig de vill eller inte, puss på er! 

Jag skulle snart säga att jag är proffs på det här med import från USA, haha. Har varit i kontakt med alla myndigheter som går tror jag, tullverket, jordbruksverket, Amerikanska registreringsförbund, ridsportförbund, agenter för inrikestransporter i USA, listan kan göras lång!

Jag har också att göra med fyra olika valutor, Amerikanska dollar, Kanadensiska dollar och euro och kronor! Med dagsaktuella kurser från SEB ser de specificerade kostnaderna ut så här, faktiskt billigare än jag räknat med. Halleluja!

  • Transport från ranchen till Calgary: 2355kr (300$)
  • Karantän, provtagning, vet. kontroll, pappersarbete och flyg: 36850kr (6171 Kanadensiska Dollar)
  • Ankomst till Luxemburg, hälsokontroller och pappersarbete: 8050kr (900 €)
  • Transport till Stockholm: 14670kr (1633 €)
  • Totalt: 61 925kr

regnar pengar red

 

Så drygt 60 000kr, det är bara transporten från dörr till dörr. Sen tillkommer inköp av häst, uteboxar från Travasystem, markjobb, stängsel m.m. och det kommer med all säkerhet andra småavgifter längs vägen. Mer om alla andra kostnader och totalsumma för hela kalaset i ett annat inlägg…

Nu kan jag andas ut lite, inget är betalt än men jag har kontakt med alla som är inblandade och vi sitter bara och väntar på exakt flygdatum som sagt. Så får vi hoppas att hästen i sig står på fyra ben och har huvudet uppåt och öronen framåt när jag väl är på plats! Nu vet ni iallafall vad jag sysslar med på  kvällarna när lille rackarungen har lagt sig 😉

Är ju bra att jag har lite folk med mig över också, så han vänjs vid några andra människor än mig och Chuck. De bor lite avsides, så att säga…

Och till er som bokat in er på resan, grattis till din livs bästa investering i upplevelseväg. Till er andra…

chances

To be continued… peace and out!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s