Brännmärkning av kalvar

Ja de bränns, utan bedövning. Familj och vänner samlas, ung som gammal, aktiv som åskådare, barnen sitter säkert på flaket på pickupen och det är ett teamwork delux, det går undan.

Kalvarna separeras från kossorna, kalvar i korallen och kossorna står som plåster på andra sidan staketet och de råmar efter varandra. Vissa kalvar är små, andra större. Roy sitter på Cheif med ett lasso och fångar en kalvarna i bakbenen, rider iväg så kalven dras med.

cheif o roy

Nästa person tar bakben och välter omkull den, eftersom den så fort Roy stannar reser sig på frambenen.

omkull

Alla har varsin uppgift, min är att hålla ner huvudet och framdelen i marken.

DSCN0333

Personen som håller i bakbenen sträcker ut dem och tar stöd med fötterna mot baken på kalven för att den inte ska kunna sprattla. Jag går fram och sätter mig med ett knä på hals/skuldra och det andra på magen samtidigt som jag håller i det övre frambenet.

jag2

De små rackarna är starka ska ni veta! Ibland måste jag lägger obehagligt mycket tryck över halsen. Det känns lite brutalt till en början men när man märker hur snabbt det är över och vet att ju bättre och mer konsekvent jag gör min uppgift desto snabbare är lidandet över.

Kalven råmar, redan innan brännjärnet sätts i sidan. Så råmandet beror lika mycket, om inte mer, på själva hanteringen och situationen än brännmärkandet i sig. Den reagerar faktiskt inte annorlunda när järnet sätts i sidan, märkligt nog.

DSCN0316

När kalven ligger där, med mig över frampartiet och en person hållandes i bakbenen kommer en person kommer fram och sätter en lapp i ena örat, en annan drar en snodd runt pungen för att kastrera och den tredje ger en vitamin och vaccinationsspruta.

spruta

Dessa personer försvinner lika snabbt och går till nästa kalv. Fram kommer Chuck med ett glödande spett med bokstav F och sätter i sidan några sekunder. Ni vet ljudet och lukten av bränt hår och kött, det pyr och ryker. När han är klar kommer Cary med ett annat glödande spett med bokstaven C och sedan är Chuck tillbaka med ett spett med ett snedstreck /. Efter några sekunder är det över och kalven släpps. I sidan på kalven står nu /FC.

Hemskt? Ja, kanske. Men då ska ni veta att den här kalven kommer gå upp på oändliga marker. Är den en tjur kommer den antagligen skickas på slakt så småning om, en ko kommer leva vidare på slätterna…

Våra kossor kanske slipper brännmärkningen i sig, men hur lever den resten av sitt liv i Sverige?

Varför de brännmärks? För att omärkta djur är allas tillgång. Dvs, du kan ”åka över” till grannen och hämta omärkta djur, märka dem med dina initialer och vips! Så blev du några djur rikare. Det gäller även hästar, så Chuck märker sina hästar också. Vilket även min vilde kommer göras! Chuck har blivit av med några hästar pga att de varit omärkta.

Film: Brännmärkning av kalvar

jag

cheif

Cheif tar det med ro…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s