5.1. Det går framåt!

Tisdag den 30 juni 2015

Morgon: Kommer ut i hagen bland flocken och ser att min vilde kikar efter mig. Jag tänkte prova att för första gången gå fram till honom bland de andra. Jag menar, det är bara två gånger jag lyckats med det tidigare när vi varit ensamma, så det är ingen självklarhet att det funkar nu när det gått en natt emellan. Dessutom bland de andra hästarna, och hans kompisar som ännu inte blivit hanterade av människan.

Kompisarna gick iväg på en gång när jag närmade mig men han stod kvar. Han luktade på mig men blev lite blyg och gick iväg efter de andra, inte stressat utan lunkade iväg. Lite gullig är han ändå som väljer att stå kvar när de andra går iväg.

Vallade in honom i korallen, kunde i princip gå fram direkt och tog ganska snart på grimman och kunde röra vid honom från huvud till bakre delen av ryggen.

pass6c

 

Tog upp grimskaftet från marken och började svinga det i en cirkel bredvid honom. Han rörde inte en fena

Hämtade pinnen, nu med en plastpåse fastknuten i änden. Vi hästmänniskor vet hur en häst kan reagera på en plastpåse… Det är här ett av de första momenten Chuck gör med sina hästar så fort grimman är på. Det är som sagt lika bra att vänja dem vid saker på en gång… Så jag gick fram, tog grimskaftet och sträckte fram pinnen med plastpåsen så han fick lukta på den. Tyckte den var lite märklig men visade ingen större reaktion.

Strök honom med plastpåsen mitt i pannan, inga problem. Fortsatte med plastpåsen på vänster sida av halsen, på höger sida, över bogen, ryggen och  bakdelen. Han kikade lite och var fokuserad men accepterade det och visade inga tecken på att vilja gå därifrån, backa undan eller fly.

Så höll vi på en stund, ner över frambenen, upp över magen och ner på bakbenen. På bakbenen fick jag en liten reaktion och han flyttade sig åt sidan. Så fort han gjorde det lättade jag på pressen och drog plastpåsen tillbaka upp mot rumpan. Så tillbaka ner över bakbenen, så nötte vi på tills han inte brydde sig alls.pass 6

Det går galet fort fram, i min värld, i någon annans värld kanske jag har hållit på i evigheter nu. Kan nu luta mig mot honom med hela min tyngd och lägga armen över ryggen och klappa på magen på andra sidan.pass 6b

Vad är nu nästa steg? Håll tillgodo!

 

2 svar till “5.1. Det går framåt!

  1. Hej Susanna, kul att du jobbar så här. Liknar mycket Monty Roberts principer som vi tillämpade med våra hästar. Snart sitter du på honom hur lätt som helst, jobba på bara!
    Åke M (ex Odén)
    Numera boende i Västerljung

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s