Rodeo & Bildinferno

Nationaldagsfirande i Choteau! Åh en av mina höjdpunkter på resan, rodeon!

_DSC0092

Rodeo!? Men stackars djur! tänker ni. Jag trodde också det, innan jag sett det med egna ögon.
Så sjukt roligt att se och allt är så välorganiserat. Alla funktionärer vet sina platser och de är så himla skickliga i allt från att sadla till att hjälpa till om något går snett.
Förutom rodeoryttaren i sig så är de två ”hjälpryttarna” och deras hästar inne på arenan sjukt tuffa och modiga!

_DSC0752

När 7 sekunder av rodeo har gått rider de ikapp rodeohästen, upp jämsides med den, en på varje sida och rodeohästen slår fortfarande hejvilt bakut. Om rodeoryttaren sitter kvar efter 7 sekunder hoppar han från sin roedohäst över till en en av medhjälparna, i farten! Medan den andra medhjälparen lossar remmen under magen. Pulsen är nog högre på mig än de som är inne i arenan. Förstå säkerhets-Sverige, och så kommer man till det här. Jösses!

_DSC2019_4710

De är väldigt snabba med att lossa remmen som sitter under magen på hästen, det är det första de gör när de kommer upp i höjd med den. Hästen vet precis vad den är där för att göra och springer ut när det är klart.
Det mest skrämmande är när någon ryttare fastnar med hand eller fot och blir släpandes efter. Det är min värsta mardröm…

_DSC1876_4573

Rodeo är något man faktiskt måste se om man är i USA. Den arenan vi var på är ganska liten jämfört med andra men det gör också att man kommer närmare inpå och får en bättre känsla. Vi var på rodeo på Calgary Stampede ett år, nordamerikas störst evenemang och där fick man inte alls samma känsla eftersom läktarna var mycket större. Det evenemanget är dock fantastiskt på andra vis och väl värt ett besök om du är i Kanada!
Åter till lilla Choteau, vi blev bekanta med en indian i 20-årsåldern som var med och tävlade, (han var även på stora arenan i Calgary när vi var där) han var grym! För er som inte är så insatta i rodeon så finns det olika ”grenar”, dels där man rider hästar med sadel men också barbacka, och så rodeo på tjurar.
Ryttarna och hästarna poängsätts och för full pott ska man sitta kvar i just 7 sekunder, då ringer en klocka. 7 sekunder är lååång tid på en tokbockande häst eller tjur!

_DSC0898

 

Jag trodde att det gav mest poäng när hästen bockade upp och ner på samma ställe men så är det inte. De vill att hästarna ska ta stooora luftsprång framåt och göra vändningar på det. De avlar faktiskt medvetet fram rodeohästar beroende på hur de bockar. Så det är inte så att det är oridbara tokiga hästar som blir rodeohästar. Utanför arenan står de bara i vilar och de vet precis vad de förväntas göra när det är deras tur.

_DSC0634_DSC0201

Inte samma regler på djurhållning här inte 😉 Tjurar och hästar i samma inhägnad…
Jag vet att det kan tyckas lite kontroversiellt det här med rodeo men faktum är att hästarna har det väldigt bra där emellan. De turnerar runt på olika shower sommartid, vilket också gör att ryttarna känner till och gärna vill ha och hoppas få en speciell häst tilldelad på tävlingarna, eftersom man sett dem prestera tidigare._DSC0089
Det finns många grenar förutom själva ridningen på häst el. tjur, ni kanske känner till Barrelrace, där tjejer ska rida runt tre stora plåttunnor, i en viss ordning, på snabbast tid. Där går det undan och vette fan om jag skulle sitta kvar i den sadeln i de vändningarna!
Så har de en gren där två ryttare ska fånga en kalv med lasso och ”knyta ihop” benen när den ligger på marken. Låter kanske brutalt men går väldigt snabbt! De startar i ena änden av arenan, ryttare-kalv-ryttare, grinden till kalven öppnas och den sticker iväg mot utgången på andra kortsidan. Precis när den släppts ut lossas repen framför hästarna och ryttarna rider ikapp kalven. Det hela är över på några sekunder.

rodeo

En annan gren är ”Calfwrestling”, och det är precis vad det låter som, de ska brotta ner en lite större kalv/ungdjur. De startar vid grinden, ungdjuret släpps och precis därefter sätter två ryttare av efter. Rider ikapp  djuret, den ena ryttaren ser till att hålla djuret i kurs, att den inte svänger åt sidan, medan den andra ryttaren kastar sig av sin häst, över kalven, tar tag i hornet och vrider ner den i backen. Allt det här i full fart!

_DSC1837_4536

Jag skulle kunna skriva en hel roman om det här, älskart!

_DSC0639_DSC0861

tjur

Det slutade väl för killen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s