Vildhäst vs. Sporthäst-Naturligt urval?

Vi måste skilja på våra avlade sporthästar och hästar som överlevt genom ett naturligt urval. För lite så är det ju, de hästar som överlever som vildhästar har överlevt tack vare vissa egenskaper och färdigheter. Det finns både varg, coyotes, svartbjörn och grizzlybjörn i området och de har begränsad tillgång till mat och vatten vissa tider på året. För att inte tala om veterinärvård…  Jag har sett kadaver av djur som blivit tagna av rovdjur, skelett av föl vid uttorkade vattenhål. Man får en lite annan syn på livet efter att ha varit i den här miljön, det är svårt att beskriva men livet har sin gång, livet är orättvist… käke.jpg
Hästarna och kossorna där är inte skyddade som våra, är björnen hungrig letar den mat. Den svagaste stryker med. De starkaste överlever. Livet har sin gång. Det är ett hårt liv. Det finns en bra beskrivning av dessa hästar som jag publicerar senare. Men starka ben och hovar är en egenskap… Något som vi i vissa fall med vår avel avlar bort pga prioritering av andra egenskaper.
Detta gör naturligtvis att de som bäst klarar att leva i under dessa förhållanden överlever.
Med erfarenheten om hur de här hästarna fungerar i nya situationer tror och hoppas jag att min häst kommer ta resan ganska bra. Vore det en nervös typ skulle jag aldrig gett mig in på det här.
Nästa träningstillfälle med vilden kommer imorgon lördag 🙂

Ett svar till “Vildhäst vs. Sporthäst-Naturligt urval?

  1. Ping: Håll i hatten mina vänner! | Projekt Vildhäst·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s