Vildhäst vs. Sporthäst-lastning…

Chucks hästar är lite annorlunda mot våra avlade sporthästar. Det finns inte samma nerv i dem, de är inte ”hispiga” eller nervösa. När jag tänker efter tror jag faktiskt aldrig jag har sett en häst där som är stressad i en hanterings- el. ridsituation (förutom just första gångerna vi hanterar en vildhäst). De är oerhört trygga med varandra och har stor tillit till människan. Det är som att om de väl blivit ”tämjda” så gör de som Chuck säger för att det är tryggast, de litar på honom. Vi tar lastning som exempel;
Här i Sverige har vi vadderade, ljudisolerade, ljusa och exklusiva hästtransporter. Som hästar vägrar gå in i! Folk har lastningsproblem av alla möjliga olika anledningar även fast vi så noga förberett med allt och tränat och köpt de dyraste grejerna.
häsättransport
”Där borta” har Chuck en 5-6 hästar plåttrailer med galler istället för fönster, vinden drar rätt igenom under resan (det vet ju hästarna förstås inte förrän det är försent) och hästarna bara kliver på och följer med honom  in. Det är lite märkligt, även för mig, det ser så enkelt ut. Borde inte denna plåtburk vara mer skräckinjagande än våra? Eller har det inte med transporten i sig att göra…(?)chucks trailer.jpg

chucks trailer2

Det jag vill säga är att mentaliteten på de här hästarna inte är som våra avlade sporthästar och jag vet inte hur jag ska förklara det. De taggar till när det behövs, som när vi mötte en Grizzlybjörn på hästryggen, men sekunden senare kan vi kliva av, släppa hästarna, låta de beta med sadel o träns på och njuta av utsikten. Väldiga kontraster!
Fast helt ärligt så är det inte bara hästarna som har en annan mentalitet…
På onsdag kommer nästa dagboksinlägg från träningspassen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s